sreda, 16 oktobra, 2024
spot_img
HomeKOMUNIKACIJESeverna Koreja je razstrelila ceste blizu meje z Južno Korejo

Severna Koreja je razstrelila ceste blizu meje z Južno Korejo

Medtem ko napetosti naraščajo, zadnja poteza se je zgodila po tem, ko je Pjongjang Južno Korejo obtožil, da je nad svojo prestolnico poslala brezpilotna letala s propagandnimi letaki.

 

Severna Koreja je po navedbah južnokorejske vojske razstrelila severne odseke cest, ki jo povezujejo z Južno Korejo.

Nekateri deli ceste severno od vojaške razmejitvene črte, ki ločuje državi, so bili razstreljeni okoli poldneva (ob 3. uri po srednjeevropskem času), so sporočili združeni načelniki štabov v sporočilu, poslanem medijem v torek.

Vojska je izstrelila opozorilne strele južno od demarkacijske črte, so sporočili.

Seul je v ponedeljek opozoril, da se Pjongjang pripravlja na razstrelitev cest.

Napetosti na Korejskem polotoku so se povečale, odkar je Severna Koreja svojo sosedo obtožila, da pošilja brezpilotna letala s propagandnimi letaki nad glavno mesto države Pjongjang.

Eksplozije so se zgodile dan po tem, ko je severnokorejski voditelj Kim Jong Un sklical sestanek s svojimi najvišjimi vojaškimi in varnostnimi uradniki, da bi razpravljali o tem vprašanju.

 

Med srečanjem je Kim lete opisal kot “sovražnikovo resno provokacijo” in predstavil nedoločene naloge v zvezi s “takojšnjim vojaškim ukrepanjem” in delovanjem njegovega “odvračanja od vojne” za obrambo suverenosti države, so v torek poročali severnokorejski državni mediji. .

Severna Koreja je pred tem postavila topništvo na prvi liniji in druge vojaške enote v pripravljenost za napade na Južno Korejo, če bodo njena brezpilotna letala ponovno odkrita nad Severno Korejo. Južna Koreja ni želela potrditi, ali je poslala brezpilotna letala, vendar je opozorila, da bo Severno Korejo strogo kaznovala, če bo ogrožena varnost njenih državljanov.

Uničenje cest bi bilo v skladu s prizadevanji Kim Jong Una, da prekine vezi z Južno Korejo, jo formalno utrdi kot glavnega sovražnika svoje države in opusti desetletja dolg cilj Severne Koreje, da si prizadeva za mirno združitev Koreje.

Leta 2020 je Severna Koreja razstrelila urad za zvezo obeh Korej, kar je nakazalo konec obdobja popuščanja napetosti.

Novembra lani je Pjongjang dejal, da bo premaknil več vojakov in vojaške opreme na mejo in da ga ne bo več zavezoval skupni vojaški sporazum iz leta 2018, potem ko je Seul začasno prekinil dele sporazuma kot odgovor na Pjongjangovo izstrelitev vojaškega vohunskega satelita.

Južnokorejski uradniki so povedali, da je Severna Koreja začela dodajati protitankovske ovire in postavljati mine vzdolž meje v začetku tega leta.

spot_img
RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

- Advertisment -spot_img

Recent Comments