petek, 19 aprila, 2024
spot_img
HomeINDUSTRIJAObrizgi - kako proti obrizgom?

Obrizgi – kako proti obrizgom?

Nasveti

Ko se začnejo iskriti, varilni obrizgi na obdelovancu običajno ne zaostajajo. In ko je tam, ga je treba odstraniti – na račun časa in denarja. Ker je bolje preprečiti kot popravljati, moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo brizganje pri varjenju – ali pa ga vsaj zmanjšamo na minimum. Ampak kako? Vsak varilec ima v svojih močeh pomagati v boju proti brizganju, pa naj bo to z uporabo optimalne varilne opreme, ustrezno pripravo materiala, pravilnim ravnanjem z gorilnikom ali minimalnimi spremembami na delovnem mestu. S temi 8 nasveti lahko tudi vi napoveste vojno varilnim obrizgom!

Preprečevanje brizganja pri varjenju – zakaj je tako pomembno?
Varilni brizgi so izraz za majhne kapljice kovine, ki jih moč obloka razprši iz območja zvara – običajno padejo na obdelovanec, zvar ali obrabljive dele varilnega gorilnika. Poleg dolgotrajnega in dragega čiščenja lahko brizganje zvara povzroči tudi naslednje težave:

Slabša kakovost zvara
Nečisto in nevarno delovno mesto
Izpadi proizvodnje
Zaradi tega je treba preprečiti brizganje pri varjenju, kjer koli je to mogoče. Z našimi hitrimi nasveti pa boste pripravljeni na vse. Začnimo z optimalno varilno opremo!

1. Zagotovite stalen tok
Stalen pretok toka je absolutno ključnega pomena za preprečevanje brizganja zvara. Zato je bistveno, da sta varilni gorilnik in povratni kabel varno priključena na vir napajanja. Enako velja za ozemljitev na komponenti: pritrdilna točka in ozemljitvena sponka morata biti goli in visoko prevodni, da omogočata pretok toka.

2. Zagotovite stalen dovod žice
Da bo varjenje potekalo čim manj brizganja, mora biti oblok stabilen. Da bi imeli stabilen oblok, potrebujete stalen dovod žice. Da bi to zagotovili, so pomembne tri stvari:

1. Prepričajte se, da je varilni gorilnik pravilno nameščen (notranja obloga (premer in dolžina), vstopni kos itd.).
2. Zagotovite čim manj pregibov v paketu cevi.
3. Prilagodite kontaktni pritisk na valjih za podajanje žice žici, ki jo uporabljate. »Premajhen pritisk lahko omogoči, da žica zdrsne skozenj, kar povzroči težavo pri podajanju žice, ki se lahko zelo hitro razvije v težavo z brizganjem,« pojasnjuje strokovni varilec Josef Sider.

Upogibi v paketu cevi lahko povzročijo težave pri dovajanju žice, kar posledično povzroči težave z brizganjem

Naredite pravilno: položite paket cevi brez prepognjenosti

3. Izberite pravi zaščitni plin v pravi količini
Nezadosten zaščitni plinski ščit lahko povzroči nestabilnosti obloka, kar posledično povzroči brizganje zvara. Pri tem sta kritična dva dejavnika: pretok plina (približno pravilo: premer žice x 10 = hitrost pretoka plina v litrih na minuto) in štrlica (prost konec žice), ki mora biti dovolj kratka, da se zagotovi učinkovit plin ščit. Varjenje z nizko stopnjo brizganja je odvisno tudi od izbire pravega plina, saj varjenje v normalni plinski atmosferi CO2 povzroči več brizganja v višjem območju moči. Naš nasvet: namesto 100 % CO2 uporabite mešanico plinov, da boste varilnim brizgam še manj možnosti!

4. Izberite ustrezne obrabne dele
Ko gre za obrabljive dele in brizganje pri varjenju, morate upoštevati več stvari. Prvič, obrabljivi deli, kot so koluti žice, notranje obloge ali kontaktne konice, morajo ustrezati materialu in premeru varilne žice. Drugič, stopnja obrabe vpliva na nastanek brizganja. Močno obrabljeni deli lahko povzročijo nestabilnosti v procesu varjenja, kar posledično povzroči večje količine varilnih brizganj.

5. Uporabite pravilne varilne parametre
Izbira pravih parametrov varjenja je bistvenega pomena za preprečevanje brizganja pri varjenju, kolikor je to mogoče, še posebej pri nastavitvi obsega moči vmesnega obloka. Odvisno od trenutne situacije je treba moč povečati ali zmanjšati za prehod na oblok za prenos potopa ali razpršilni oblok.

6. Čisti material
Še en odločilen dejavnik je temeljito čiščenje materiala. Pred začetkom varjenja je treba z mesta varjenja odstraniti vso umazanijo, rjo, olje, luske ali plast cinka.

7. Pravilno ravnanje z gorilnikom
Pomemben je tudi pravilen položaj in vodenje varilnega gorilnika. Gorilnik je treba držati pod kotom 15° in ga premikati vzdolž zvara z enakomerno hitrostjo. »Izrazita varilna tehnika ‘potiska’ vsekakor ni priporočljiva, saj ta položaj povzroči ustrezno veliko izmeta brizganja,« dodaja Josef Sider. Tudi razdalja do sestavnega dela – tako imenovana izboklina – mora biti konstantna. Če je razdalja prevelika, se poškodujeta zaščitni plinski ščit in preboj, kar povzroči več brizganja pri varjenju.

8. Izogibajte se prepihu
En praktični nasvet, ki ga pogosto spregledamo, je izogibanje prepihu. »Če varite v garaži z močnim prepihom, potem hitro naletite na težave z zaščitnim plinskim ščitom,« pojasnjuje Sider. In seveda tudi z varjenimi brizgami. Pri varjenju ni vedno mogoče zaščititi mesta zvara

9. Jokisch LB100 Fotia Alea 1.1 tekočina proti obrizgom… “Preprečuje zlepljenje varilnih obrizgov na obdelovalno površino in s tem zapleteno čiščenje.- Pri obločnem varjenju z elektrodami omogoča enostavno odstranjevanje plene, tudi pri V-šivih.”

spot_img
RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

- Advertisment -spot_img

Recent Comments