sreda, 17 julija, 2024
spot_img
HomeENERGETIKAKitajski energetski velikan CNOOC najde naftno polje v sto milijonih tonah

Kitajski energetski velikan CNOOC najde naftno polje v sto milijonih tonah

 

CNOOC-jevo odkritje naftnega polja Kaiping South bi lahko v naslednjih mesecih privedlo do večjih naložb v raziskovanje globokih voda Južnega kitajskega morja.

Tretje največje državno naftno in plinsko podjetje Kitajske, China National Offshore Oil Company (CNOOC), je nedavno razkrilo, da je odkrilo ogromno globoko vodno naftno odkritje na naftnem polju Kaiping South.

To bo naftnemu polju dodalo več kot sto milijonov ton ekvivalenta nafte k skupnemu preverjenemu obsegu v prostoru. Naftno polje Kaiping South je oddaljeno 300 kilometrov od obale province Guangdong, v Južnem kitajskem morju.

Gre za eno izmed naftnih polj na Kitajskem, ki predvsem pridobiva lahko surovo nafto. Z povprečno globino morja približno 500 metrov so ključna naftna nahajališča tvorbe Enping, tvorbe Zhuhai in tvorbe Wenchang iz paleogena.

Med drugimi pomembnimi naftnimi polji Kitajske so še naftno polje Bohai in naftno polje Daqing. Namestnik glavnega raziskovalca za raziskave na CNOOC, Xu Changgui, je v izjavi za javnost dejal: “Naftno polje Kaiping South je prvo globoko vodno in globoko ležeče naftno polje v Kitajski z dokazanim prostornino v prostoru več kot sto milijonov ton.

“Odkritje v celoti kaže na široke možnosti za raziskovanje v globokih vodah Južnega kitajskega morja in dodatno širi osnovno surovinsko bazo za visoko kakovostni razvoj podjetja.”

Predsednik in izvršni direktor podjetja, Zhou Xinhuai, je v isti izjavi za javnost dejal: “V zadnjih letih je CNOOC Limited dosegel izjemne preboje pri raziskovanju nafte in plina na vzhodnem Južnem kitajskem morju, gradnja novega rastišča za proizvodnjo nafte in plina na morju. “Podjetje ostaja zavezano raziskovanju in razvoju nafte in plina v Južnem kitajskem morju, s tem pa nenehno povečuje svojo zmogljivost oskrbe z energijo.”

Kaj to pomeni za naftni sektor Kitajske?

Proizvodnja nafte v Kitajski se je v zadnjih nekaj letih hitro povečala, predvsem zaradi naraščajočih vladnih in zasebnih izdatkov. Vendar pa se to lahko upočasni, še posebej po pandemiji, saj se vladni spodbujevalni ukrepi večinoma usmerjajo v podporo gospodarstvu in drugim težavam sektorjem, kot je infrastruktura.

Lin Chen, analitik pri podjetju Rystad Energy, kot poroča OilPrice.com, je dejal: “Večina naftnih polj v Kitajski je v zreli fazi, sooča se z naravnim upadom proizvodnje, medtem ko pomanjkanje obsežnih novih odkritij predstavlja izziv za ohranjanje dolgoročne rasti proizvodnje pri trenutnih stopnjah.”

Po podatkih Statiste je bila Kitajska leta 2022 drugi največji uvoznik surove nafte, za Evropo, s približno 12,2 milijona sodov na dan. To je verjetno posledica vse bolj razvijajočega se sektorja proizvodnje in splošne industrializacije, ki v zadnjih nekaj letih zahteva veliko več energije.

V prejšnjih letih večina kitajskih naftnih proizvajalcev ni želela vlagati ogromnih zneskov denarja v raziskave, ki niso bile vedno verjetno donosne. Vendar pa bi lahko to novo odkritje spodbudilo tudi Kitajsko k manjšemu uvozu tuje nafte in ponovni osredotočitvi na domačo proizvodnjo, s trdnimi dokazi o obstoječih naftnih virih.

CNOOC je prav tako povečal svoje cilje proizvodnje za leto 2024, zdaj si ogleduje proizvodnjo od 700 do 720 milijonov sodov letos. Če bi to držalo, bi bil to znaten korak naprej od ekvivalenta nafte v letu 2023, ki je znašal 675 milijonov sodov.

Vir

spot_img
RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

- Advertisment -spot_img

Recent Comments