sreda, 17 julija, 2024
spot_img
HomeENERGETIKAPlovilne desalinacijske naprave, napajane z valovi

Plovilne desalinacijske naprave, napajane z valovi


“Oceani so neusmiljen kraj,” pravi Susan Hunt. “Ampak naša tehnologija je zasnovana za delovanje tam – premika se gor in dol na valovih, ves dan in vso noč.”

Gospa Hunt je glavna inovacijska direktorica kanadskega start-upa z imenom Oneka Technologies. Razvili so plavajoče sisteme za desalinizacijo, ki morsko vodo spremenijo v svežo vodo.

Medtem ko obsežne desalinizacijske naprave ob obali običajno zahtevajo ogromne količine energije za odstranjevanje soli, so majhne enote Oneka napajane le s premikanjem valov.

“Desalinizacijske naprave so običajno napajane s fosilnimi gorivi,” pravi gospa Hunt. “Ampak svet je zagotovo dosegel prelomno točko. Želimo preiti na desalinizacijo, ki ni poganjana s fosilnimi gorivi.”

Po podatkih globalne trgovinske organizacije Mednarodna zveza za desalinizacijo zdaj več kot 300 milijonov ljudi po svetu zanaša na desalinirano vodo. To vodo zagotavlja več kot 21.000 naprav, skoraj dvakrat več kot pred 10 leti.

Povpraševanje po takšnih napravah se bo verjetno še povečalo, saj svetovno prebivalstvo narašča in podnebne spremembe še naprej pritiskajo na oskrbo s svežo vodo.

spot_img
RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

- Advertisment -spot_img

Recent Comments